رویشی تازه
سخن را با نام پروردگار جهانیان آغاز میکنیم که همه چیز هست برای همگان. او که بی هیچ منتی، فرصت زندگی را به انسانها داده و به همگان فرصت تغییر سرنوشت خود را هدیه کرده، دانش و حکمت را گمشدهای نامیده و نشر آن را بر جویای حقیقی آن یک وظیفه در نظر گرفته است. همیشه و همه وقت بر ماست که در پی شناخت دانش همت گماریم و در پی کسب آگاهی و معرفت گام برداریم. خرسندم رویش نشریهای تازه را با نام “شناسه” به آگاهی دوستان گرامی، استادان ارجمند و حرفهمندان پرتلاش “رشته علم اطلاعات و دانششناسی” برسانم که بصورت فصلی و زیر نظر انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران شاخه خراسان و با همت گروهی اعضای انجمن و دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد منتشر خواهد. انجمنی که به دلیل برگزاری کارگاهها، همایشها و سخنرانیهای متعدد و گوناگون، پویایی و سرزندگی آن بر همگان آشکار است. نشان به این نشان که جایگاه پویاترین شاخه انجمن را در میان شاخههای سراسر کشور به خود اختصاص داده است. این امر اتفاق نیفتاده است مگر به همت جمعی انجمن که: “آری، به اتفاق جهان میتوان گرفت”. البته تجربه چندباره مشارکتم در جلسههای انجمن بیان میدارد که حضور استاد ارجمند، آقای دکتر فتاحی همچون شیرازهای استوار در همه جلسههای انجمن عاملی اصلی این موفقیت است.
با در نظر گرفتن پیشینه پربار انجمن، توانمندیهای موجود در این حوزه از کشور عزیزمان و تلاش دسته جمعی افرادی که در تدوین شماره نخست این نشریه یاریگر ما بودهاند، بر آن هستیم تا صدا و تصویری از توانمندیها، ویژگیها و وضعیت کنونی رشته علم اطلاعات و دانششناسی به چشم و گوش علاقمندان برسانیم. البته این نشریه بنا دارد تا با همکاری، همراهی و همدلی همه دوستان علاقمند، دانشجویان و استادان ارجمند در سراسر کشور، در راستای تقویت بنیانهای علمی، فرهنگی و آموزشی رشته گام بردارد. بر این اساس از همه علاقمندان دعوت کنیم تا با همکاری با این نشریه در حوزههای گوناگونی همچون ارسال مقاله، مصاحبه، خاطره، تصاویر، اخبار و سایر مطالب به غنای هرچه بیشتر محتوای این نشریه کمک نمایند.
با اینحال لازم است از تلاشهای افرادی که در نگارش، ویرایش، تدوین مطالب و طراحی وبسایت و این شماره با ما همکاری کردهاند، سپاسگزاری کنیم. از جمله این دوستان، انسان عزیز، دوست داشتنی و همراه همیشگی انجمن در حوزه طراحی وبسایت نشریه، آقای “محمد نعیمآبادی” است که بی چشمداشت، زحمت کار فنی نشریه الکترونیکی “شناسه” را بر دوش میکشند. به جمع این دوستان، اعضای گرامی انجمن را نیز باید افزود که نظارت آنها بر امور، ارائه ایدههای اجرایی و همکاری صمیمانه آنها، چراغ راهی است برای افروختن شمع نشریه “شناسه”. در میان این دوستان انجمنی، بیش از همه، تلاشها، پیگیریها و همت آقای “محمد زرهساز” رفیق و همراه ما در تدوین مطالب، طراحی وبسایت و مشاوره موضوعی این شماره با ما همکاری کردهاند که شایسته سپاسگزاری ویژهای است. البته از همه دوستانی که در این شماره با ما همکاری کردهاند نیز قدردان هستیم و دست همه دوستان را در سراسر کشور عزیزمان به گرمی میفشاریم. آشکار است که این نشریه بویژه برای شماره نخست آن با کاستی هایی همراه است که از چشم علاقمندان دور نخواهد ماند؛ به همین خاطر سپاسگزار خواهیم شد اگر نشریه را در بهبود و تعالی آن یاریگر باشید. در پایان سخن نیز شعری از قیصر شعر معاصر ایران، زندهیاد “قیصر امینپور” که بیمناسبت به حال و هوای امروزی رشته ما نیست، به دوستان پیشکش میکنیم:
“همزاد عاشقان قدیمی”
هرچند عاشقان قدیمی
از روزگار پیشین، تا حال
از درس و مدرسه، از قیل و قال
بیزار بودهاند، اما
اعجاز ما همین است:
ما عشق را به مدرسه بردیم
در امتداد راهرویی کوتاه
“در یک کتابخانهی کوچک”
بر پلههای سنگی دانشگاه
و میلههای سرد و فلزی
گل داد و سبز شد
آن روز، روز چندم اردیبهشت
یا چند شنبه بود، نمیدانم
آن روز هر چه بود
از روزهای آخر پاییز
یا آخر زمستان
فرقی نمیکند
زیرا ما هر دو در بهار – در یک بهار-
چشم به دنیا گشودهایم
ما هر دو، در یک بهار چشم به هم دوختیم
آن گاه ناگهان
“متولد شدیم و نام تازهای
بر خود گذاشتیم”
فرقی نمیکند
آن – فصلی که میتوان متولد شد-
حتما بهار باید باشد
“و نام تازه ی ما، حتما
دیوانه وار باید باشد”
فرقی نمیکند.
امروز هم
ما هر چه بودهایم، همانیم
“ما باز میتوانیم هر روز ناگهان متولد شویم”
ما همزاد عاشقان جهانیم
منبع: کتاب آینههای ناگهان-دفتر اول
رضا رجبعلی بگلو