تاریخچه ای کوتاه از انجمن کتابداری و اطلاعرسانی: اینفوگرافی
انجمنها به عنوان یکی از جلوههای مشارکت مردمی ازجمله نهادهای اجتماعی هستند که در جهت تحقق بخشیدن به خواستهای گروهی از افراد که در زمینهای خاص دارای آرمانها، هدفها، علایق، و منافع مشترکی میباشند، شکل میگیرند. در این میان، انجمنهای حرفهای در رشد و پیشرفت یک حرفه و ارتقای منزلت آن، همگرایی میان اعضا و رفع نیازهای مشترک آنان نقش بسزایی دارند (زرهساز، آزادی، پازوکی، 1388). به دلایل متعدد، وجود انجمنهای رسمی فعال در هر حرفه تخصصی ضروری است. این انجمن هدف توسعه برنامهها و تداوم طرحهایی را تسهیل میکنند که برای بهبود وضعیت حرفهای، صنفی و حقوقی اعضایشان طراحی شده است. آنها موجب پیشبرد طرحها و فعالیتها و جلب حمایت نهادها از حوزه تخصصی انجمن میشوند. انجمنهای تخصصی، فلسفه و موجودیت حرفه خود را تحکم میبخشند و برای اعضای خود مقررات و نظام رفتاری وضع میکنند. آنها قلمرو گستردهای در حوزه کاری خود ایجاد میکنند و تداوم رشد و توسعه حرفه خود را از طریق آموزش منظم و جذب اعضای جدید که از مهارت بالایی برخوردارند، تضمین مینمایند. در مورد حرفه کتابداری نیز این مسئله صدق میکند. موقعیت کنونی انجمنهای کتابداری کشورهای پیشرفته دلیلی بر این مدعاست. از زمان تأسیس انجمن کتابداران امریکا و انجمن کتابداران انگلیس، بیش از صد و سی سال میگذرد و نقش آنها در پیشرفت علم کتابداری در کشورهایشان به اثبات رسیده است.
تأثیر فعالیتهای انجمن کتابداری سایر کشورهای پیشرفته نیز روشن است، ولی این انجمنها در کشورهای در حال رشد از جایگاه با اهمیتی برخوردار نیست. با این وجود، نگاهی کلی به تاریخچه انجمن کتابداری اطلاعرسانی و فعالیتهایی که در این زمینه انجام گرفته است نشان میدهد، با گذشت نزدیک به 15 سال از تشکیل دوباره انجمن، فعالیتهای گستردهای در سراسر کشور انجام شده است که لازم به نظر می رسد این فعالیت ها در همه شاخه ها و همه استانها ادامه پیدا کند. تلاش شده است مهمترین این فعالیتها در زیر آورده شود. البته واضح است همه فعالیتهای انجام شده در این اینفوگراف، قابل ترسیم نبوده و به مهمترین فعالیت ها بسنده شده است.
مهمترین فعالیت ها (پیش از تشکیل رسمی تا کنون):
سال 1340: شکلگیری اولیه انجمن کتابداران ایران
سال 1344: تدوین اساسنامهای انجمن
سال 1345: تشکیل اولین مجمع عمومی انجمن
سال 1346: انتشار اولین شماره خبرنامه انجمن
سال 1351: انتشار اولین خبرنامه انجمن
سال 1358: تشکیل اساسنامهای جدید (اداره انجمن به شکل شورا)
سال 1360: انحلال کلیه انجمنها و تعطیلی انجمن
سالهای 1360 تا 1379: تعطیلی انجمن و ناکامی در تأسیس دوباره
سال 1371: تشکیل انجمن کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی ایران
سال 1374: بیانیه حمایت 10 دانشجوی دکترای استرالیا از اهمیت و جایگاه انجمن
سال 1375-1379 : اقدامات جدی و پیگیری برای تاسیس انجمن
سال 1377: تلاش برای شکلگیری دوباره انجمن در کتابخانه ملی ایران
سال 1379: تأسیس دوباره انجمن باعنوان “انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران”
سال 1389: انتشار آخرین خبرنامه انجمن
سال 1381: آغاز تشکیل شاخههای استانی
سال 1381: تشکیل شاخه خراسان
سال 1382: تشکیل شاخه اصفهان
سال 1383: تشکیل شاخه خوزستان
سال 1384: تشکیل شاخه لرستان
سال 1384: تشکیل شاخه فارس
سال 1385: تشکیل شاخه قم
سال 1386: تشکیل شاخه مازندران
سال 1386: تشکیل شاخه یزد
سال 1387: تشکیل شاخه کرمانشاه
سال 1387: تشکیل شاخه همدان
سال 1390: تشکیل شاخه گیلان
سال 1391: تشکیل شاخه کرمان
سال 1391: انتشار نشریه شناسه (انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران-شاخه خراسان)
سال 1392: تشکیل شاخه آذربایجان
برای مشاهده طرح بزرگتر اینفوگرافی انجمن اینجا را کلیک کنید.
لازم به یادآوری است در این اینفوگرافی که به صورت نمادین تهیه شده است، با توجه به گزارش های رسمی منتشر شده توسط انجمن دوره زمانی بین سال های 1345 تا 1390 مدنظر قرار گرفته است. با این حال، باید اذعان کرد که پس از سال 1390 شاخه های جدیدی چون شاخه های کرمان و آذربایجان تاسیس شده که با توجه به دوره زمانی مورد بررسی در این اینفوگرافی و با توجه به عدم انتشار گزارش رسمی پایانی از فعالیت های انجمن و شاخه های آن در این دوره، مورد لحاظ قرار نگرفتهاند.
تهیه و تلخیص از: عطیه باغستانی تجلی (دانشجوی کارشناسی علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) (برگرفته از کتاب: گذری و نظری بر گذشته، حال و آینده کتابداری و اطلاع رسانی در ایران: نگاهی به شکل گیری، دستاوردها و چالش های توسعه علم اطلاعات و دانش شناسی)
طراح اینفوگراف: پیروز ابراهیمی جعفری (عضو انجمن کتابداری ایران و مسئول روابط عمومی شرکت پارس آذرخش)