گوشه و کنار از اداره کل کتابخانه های عمومی استان خراسان رضوی (2)
برخی از اخبار فعالیتهای اداره کل کتابخانههای عمومی استان خراسان رضوی در سال 1392 به شرح زیر است:
1. هفتمین جلسه انجمن خیرین کتابخانههای عمومی استان در محل کتابخانه عمومی رضوی شهرستان مشهد برگزار شد. به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان خراسان رضوی، محمد کرمی معاون اداره کل کتابخانههای عمومی استان ضمن گرامی داشت هفته دفاع مقدس اعلام کرد: عملکرد خیرین کتابخانههای عمومی استان باید در اذهان عمومی نمود پیدا کند و این تنها با تعامل با صدا و سیما استان و اصحاب رسانه یافتنی است.
کرمی همچنین ضمن اعلام خبر برگزاری همایش خیرین کتابخانههای عمومی استان خراسان رضوی در آینده نزدیک گفت: برگزاری همایش خیرین و هفته نکوداشت کتاب مهمترین برنامههای پیش رو اداره کل کتابخانههای عمومی هست که میتوان با برنامهریزی صحیح، برنامههای محتوایی متنوعی برای بازتاب در رسانه استانی تهیه نمود. آینه دار معاون سیمای استان خراسان رضوی ضمن حضور به عنوان عضو مهمان در جلسه خیرین کتابخانههای عمومی استان اعلام کرد: اهمیت کتاب و کتابخوانی در اولویتهای کاری صدا و سیمای استان قرار گرفته است. آینه دار همچنین ادامه داد سازمان صدا و سیما مرکز خراسان رضوی آمادگی همهجانبه خود را جهت تولید برنامههای محتوایی در راستای ترویج فرهنگ مطالعه مفید و اموری که مربوط به رشد این موضوع شود را اعلام مینماید و ادامهدار ما حاضریم در برنامههای پرمخاطب خود چه در نوبت صبحگاهی و چه در نوبت شامگاهی با برنامههای اداره کل کتابخانههای عمومی استان تولید محتوا نماییم. گفتنی است در این جلسه آقایان حیدری، بصیری پور، جهانبخش، میرزاییان، داوودی و معماریانی به عنوان عضو حاضر در جلسه حضور داشتند و برنامههایی برای برگزاری جشنواره خیرین کتابخانههای استان در سال 92 تهیه و تدوین شد.
2. رئیس اداره برنامهریزی، انجمنها و مشارکتهای خراسان رضوی از استقرار 25 ایستگاه مطالعه طرح پیک مهر در شهرستانهای مشهد، نیشابور، سبزوار، تربتجام، تربتحیدریه، قوچان و کاشمر خبر داد. به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان خراسان رضوی، مهدی اصلاحی رئیس اداره برنامهریزی، انجمنها و مشارکتها با بیان این موضوع که این سازهها در مکانهای پر رفتوآمد و دارای صفوف انتظار نظیر، بیمارستان، درمانگاه، بانک و … مستقر میشود اعلام کرد: تقویت فرهنگ و باورهای دینی و ملی جامعه، ارتقاء نشاط اجتماعی، رضایت عمومی، وحدت و همبستگی ملی از نتایج اجرای این طرح هست. وی همچنین توضیح داد دریای آزاده طرح پیک مهر کاری مشترک بین استانداری خراسان رضوی و اداره کل کتابخانههای عمومی استان باهدف گسترشیافته هست. اصلاحی همچنین ادامه داد در مرحله اول 36 هزار جلد کتاب کم حجم، پر محتوا و جذاب با موضوعات زندگی پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله، خانواده، دفاع مقدس، اصلاح الگوی مصرف و حجاب در این سازهها قرار خواهد گرفت.
گفتنی است بعد از طرح ایستگاه مطالعه که از سوی اداره کل کتابخانههای استان اجراشده و در حال افزایش هست، طرح پیک مهر گامی دیگر در جهت در معرض قرار دادن کتاب بر عموم مردم هست.
3. رئیس اداره امور کتابخانههای استان خراسان رضوی در جمع مدیران ستادی اداره کل کتابخانههای عمومی استان از اضافه شدن 2 باب کتابخانه مشارکتی به کتابخانههای خراسان رضوی خبر داد. به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای خراسان رضوی، مهری عاقبتی رئیس اداره امور کتابخانههای استان در این خصوص گفت: کتابخانه سراج در مشهد و کتابخانه شهید چمران در روستای ابر ده علیا واقع گردیده است و در مجموع 250 مترمربع به متراژ کتابخانههای خراسان رضوی افزوده گردیده است. وی ادامه داد: بر اساس شیوهنامه تأسیس کتابخانههای عمومی مشارکتی و مستقل و نحوه نظارت بر ارائه خدمات آنها؛ کتابخانه عمومی مشارکتی کتابخانهای است که با تأمین مکان، تجهیزات و نیروی انسانی واجد شرایط، توسط افراد سازمانها و موسسات دولتی و غیردولتی با مشارکت نهاد در اموری نظیر: تأمین منابع کتابخانهای، نرمافزار، تجهیزات، خدمات آموزشی کتابداری و حسب مورد، کمکهای نقدی در قالب قرارداد مشارکت مدنی طبق ضوابط موضوع این شیوهنامه تأسیس و اداره میشود.
4. کارشناس منابع کتابخانههای عمومی استان خبر ازتامین منابع کتابخانه خیر ساز و مشارکتی 14 معصوم شهرستان کاشمر از محل مرکز مبادله کتاب داد. به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان خراسان رضوی، هادی حافظی کارشناس منابع استان با اعلام این خبر گفت: کتب و منابع کتابخانه خیر ساز و مشارکتی 14 معصوم شهرستان کاشمر از محل مبادله کتاب استان تا مین منابع گردید. حافظی ادامه داد: 60 کارتون کتاب که در مجموع 2400 نسخه کتاب برای تأمین منابع این کتابخانه ارسال گردیده است. کارشناس منابع استان اظهار داشت: مرکز مبادله کتاب استان ظرفیت عظیمی را در جهت هم افزایی بین کتابخانهها ایجاد کرده است و در راستای توزیع عادلانه کتاب بر اساس نیاز کتابخانهها گام بر میدارد؛ وی همچنین ابراز امیدواری کرد که این مرکز گامی موثر در راستای تأمین منابع مخاطب مدار در کتابخانه عمومی استان باشد.
5. استقبال مردم از کتابهای کودک ایستگاههای مطالعه قطار شهری/ شروع فاز دوم طرح در ایستگاههای قطار شهری همزمان با شروع آیین افتتاح فاز 3 ایستگاههای مطالعه کشور تغییر منابع در ایستگاههای مطالعه قطار شهری صورت گرفت. به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان خراسان رضوی، رییس اداره امور کتابخانههای عمومی استان ضمن اعلام این خبر گفت: فاز 1 طرح ایستگاههای مطالعه در قطار شهری مشهد حدود 75 روز به طول انجامید و فاز دوم این طرح در ایستگاههای قطار شهری از نیمه شهریورماه آغاز گردیده است. مهری عاقبتی ادامه داد: در فاز اول طرح، سه ایستگاه پر تردد بسیج، شریعتی و طالقانی در مسیر رفت و برگشت به دستگاه مطالعه مجهز گردیدند و در این فاز 33871 کتاب توسط مردم به امانت رفته است. عاقبتی ضمن اعلام تشکر از شرکت بهرهبرداری خط یک قطار شهری مشهد اعلام کرد: کتب کودک بیشترین مخاطب را در بین کتابهای به امانت رفته داشته است و کتاب اولین قلک منبا 4078 نسخه امانت پر مخاطبترین کتاب در ایستگاههای مطالعه شناخته شده است. رییس اداره امور کتابخانههای عمومی استان در پایان گفت: در مجموع 34 درصد معادل 11489 نسخه از کتابهای به امانت رفته در ایستگاه مطالعه شهری کتابهای کودک بوده است. وی اظهار امیدواری کرد طرح ایستگاه مطالعه بتواند نقش به سزایی در افزایش سرانه مطالعه داشته باشد و عادت به مطالعه را در اقشار مختلف جامعه به ویژه کودکان و نوجوانان نهادینه نماید.
6. بسته مطالعاتی ویژه حجاج بیتالله الحرام برای اولین بار در کشور توسط اداره کل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی آماده و قابل توزیع شد. مدیرکل کتابخانههای عمومی استان خراسان رضوی خبر داد امسال با طرح غنیسازی اوقات فراغت حجاج بیتالله الحرام به استقبال موسم حج میرویم. به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان خراسان رضوی، امیر الله شمقدری مدیرکل کتابخانههای عمومی استان از تهیه و ارائه بستههای مطالعاتی ویژه حجاج بیتالله الحرام خبر داد و اعلام کرد: توجه به ظرفیت اعزام هشت هزار نفر زائر از استان خراسان رضوی برای حج تمتع سال 92، باعث شد برای غنیسازی اوقات فراغت زائرین حرم امن الهی، اولین طرح پیشنهادی بستههای مطالعاتی در کشور با کار کارشناسی کارشناسان اداره کل کتابخانههای استان برای حجاج فراهم شود. شمقدری ادامه داد: بستههای مطالعاتی در 15 عنوان کتاب وتنوع لازم و متناسب با سفر حج، شناخت سرزمین وحی، شناخت پیامبر عظیم الشان اسلام و مهدویت تهیه شده است. مدیرکل کتابخانههای عمومی استان ضمن اشاره به زمانهای فراغت زائرین در این سفر اعلام کرد: کتاب میتواند یک همدم و همراه مناسب برای روزها و ساعات فراغت و در همین راستا اهدا و وقف کتاب، به عنوان وقف دانایی حرکتی بسیار مناسب برای زائرین و مهمانان حرم الهی میتواند باشد و چه زیباست کتابخانهای در هتلهای زائرین باهمت والای حجاج کاروانها برپا شود و با تشویق روحانیون، مدیران، فعالان فرهنگی، زائرین کاروانها برای مطالعه کتب مفید هدایت شوند. شمقدری همچنین در پایان خاطرنشان کرد: امیدواریم همه در حج سال 92 در این امر خیر و صدقه جاریه و وقف کتاب و تشویق دیگران به مطالعه و کتابخوانی، در این سفر عظیم معنوی همگام شوند و در لیست ملزومات همراه خود، کتاب را فراموش ننمایند.
7. ایستگاههای مطالعه، با رونمایی ایستگاه مطالعه در بیمارستان موسی بن جعفر (ع) به طور رسمی در استان خراسان رضوی آغاز به کارکرد. مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی با حضور در بیمارستان خیر ساز موسی بن جعفر (ع) و رونمایی از ایستگاه مطالعه مستقر در این مرکز درمانی، فاز 3 افتتاح همزمان ایستگاههای مطالعه کشوری را در استان خراسان رضوی به بهرهبرداری رساند. به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی، امیر الله شمقدری مدیرکل کتابخانههای عمومی استان ضمن رونمایی از ایستگاه مطالعه مستقر در بیمارستان موسی بن جعفر (ع) اعلام کرد: امروز استان خراسان رضوی با افتتاح این ایستگاه مطالعه جمع ایستگاههای موجود در استان را به 25 عدد افزایش دادهایم؛ وی همچنین بیان کرد: با افتتاح این ایستگاه مفتخریم اعلام کنیم که توانستیم 3 مرکز درمانی پر مراجعه استان را مجهز به سازههای ایستگاه مطالعه و منابع آن کنیم. شمقدری همچنین ضمن ابراز خرسندی از افتتاح ایستگاه مطالعه بیمارستان موسی بن جعفر (ع) در دهه کرامت، نوید راهاندازی و افزایش ایستگاههای مطالعه استان را اعلام کرد. دکتر حسینی نسب رییس بیمارستان موسی بن جعفر (ع) ضمن ابراز خرسندی از افتتاح ایستگاه مطالعه در بیمارستان موسی بن جعفر (ع) اعلام کرد: اقبال مردم به ایستگاه مطالعه موجود در مراکز درمانی ما را ترغیب به راهاندازی همچنین نمونه ارزشمندی در بیمارستان خیر ساز موسی بن جعفر (ع) واداشت؛ وی همچنین ادامه داد: امروز برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی تنها باید مطالعه کتاب در بین مردم نهادینه شود.
8. به همت اداره کتابخانههای عمومی کاشمر و آموزشگاه هنرهای تجسمی نیل پر، موضوع کتاب و کتابخوانی در محل نگارخانه ارشاد این شهرستان برگزار شد. به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان خراسان رضوی، رییس اداره کتابخانههای عمومی این شهرستان در این مراسم که والدین کودکان و نوجوانان هم حضور داشتند گفت: در خانوادهها برای انواع نیازهای کودکان مانند لباس، تفریح و … هزینه میشود اما متأسفانه هزینه کردن برای موضوع مهم آشنایی با کتاب مغفول میماند و این در حالی است که سرمایهگذاری برای کتاب هزینهای بسیار کمتر از برخی مخارج غیرضروری، لازم دارد. محمدرضا بدیع زادگان افزود: موفقیتهایی که افراد نخبه و برجسته جامعه کسب کردهاند مرهون ارتباط آنها با کتاب و کتابخانه از دوران کودکی بوده است لذا باید تلاش کرد تا از همین سنین پایین، کودکان را با موضوع کتابخوانی آشنا کنیم چرا که علاقمند کردن فرزندان در سنین بالا به کتاب کار مشکلی است. وی ادامه داد: والدین میتوانند در حق فرزندان بکنند این است که آنها را با دنیای کتاب آشنا کنند لذا میتوان با عضو کردن کودکان و نوجوانان در کتابخانههای عمومی نسبت به این کار اقدام کرد به ویژه آنکه ما در تمامی کتابخانههای عمومی، بخش کودکان داریم و نیز با استفاده از طرح «کتاب من» میتوانیم تمامی کتابهای مورد نیاز را تأمین کنیم. شایانذکر است در این مسابقه که جمع زیادی از کودکان و نوجوانان در گروههای سنی مختلف حضور داشتند شرکتکنندگان به ترسیم نقاشیهایی با محوریت کتاب، کتابخانه و مطالعه پرداختند و در پایان به افراد برتر و همچنین به سایر شرکتکنندگان کتابهایی با موضوعات مختلف و متناسب با گروههای سنی شرکتکنندگان اهدا گردید.
9. مسئول كتابخانه پرفسور صادقي شهر چكنه: پرفسور صادقي مبلغ 300 ميليون ريال به كتابخانه “پرفسور صادقي” شهر چكنه اهدا نمود.
پرفسور حسين صادقي، جراح معروف قلب و عروق، مبلغ 300 ميليون ريال به كتابخانه زادگاه خود در شهر چكنه كمك كرد. به گزارش روابط عمومي اداره كتابخانه هاي نيشابور، شفیع مسئول کتابخانه چکنه اعلام کرد: در پی اطلاع پروفسور صادقی از تنگناها و مشکلات اين کتابخانه، وي مبلغ ۳۰۰میلیون ریال جهت برطرف شدن کاستی ها و نقايص به کتابخانه کمک نمود. پروفسور حسین صادقی در سال ۱۳۰۸ در روستای چکنه بخش سرولایت شهرستان نیشابور به دنیا آمد. وي توانست در سال ۱۳۴۲ بورد تخصصی جراحی عمومی و فوق تخصص جراحی قلب و ریه را از دانشگاههای معتبر ایالات متحده آمریکا دریافت كند. پروفسور صادقی در طی سالیان تدریس و تحقیق در دانشگاه لوزان سوئيس، ابداعات جدیدی در امر جراحی قلب و عروق بوجود آورد. همچنین به دلیل تبحر بسیار و نتایج درخشان، دو نفر از رؤسای جمهور کشور سوئیس را نیز عمل جراحی قلب نموده است. پروفسور صادقی پس از بازنشستگی بیشتر به کارهای ادبی پرداخت. وی بواسطه آشنایی دیرین با ادبیات فارسی، تصمیم به ترجمه رباعیات عمر خیام به زبانهای انگلیسی و فرانسه نموده که با تلاش ایشان اثری مشتمل بر ۱۱۰ رباعی منسوب به عمر خیام با خط غلامحسین امیرخانی و تابلوهای محمود فرشچیان به چاپ رسید. گفتني است شهر چکنه كه زادگاه پرفسور حسين صادقي مي باشد در دامنههای کوه و در بخش بخش سر ولایت شهرستان نیشابور واقع شده است وكتابخانه اين شهر كه به نام “پرفسور صادقي” نامگذاري شده است به همت اين استاد ارجمند بنيان گذاشته شده است.